Mukadimah

Selamat menyambut tahun baru 2009/1430H kepada semua peminat fotograpi semua terutama sekali kepada peminat fotograpi dari Kelantan.

Kelab Lensa Negeri Kelantan @ KLIK ini sebenarnya datang dari idea sifu kita Abe Aziz kita. Pada masa tu ramai camera man yang hadir bagi mendengar taklimat berkenaan custom album dari sebuah syarikat dari Johor bertempat di Azmi Central Kubang Kerian. Dari situ lah Abe Aziz kita lontarkan idea dia tu kepada 2,3 orang yang ada kat situ. Selepas tu menyusul 2,3 kali pertemuan bagi membincangkan penubuhan kelab ini, antara langkah pertama yang diambil ialah mewujudkan satu blog kelab dengan tujuan ingin me war war kan kepada semua camera man di Kelantan nie sudah ada sebuah lagi kelab fotograpi selain dari yang telah sedia ada. Saya telah ditugaskan oleh mereka bagi mewujudkan blog ini.

UPDATE...

Selepas 2,3 bulan blog ini berfungsi,timbul cadangan untuk agar ruangan forum diadakan bagi menggantikan blog. Setelah itu saya wujudkan satu laman forum di server free...apabila ruangan forum ini diwujudkan semakin ramai j/gambar dari kelantan dan luar kelantan yang joint KLIK.

Timbul lagi permintaan agar forum KLIK yang sediada tu dipindah kepada server berbayar...maklum lah server free nie banyak keluar gangguan terutama sekali iklan dan lagi ianya perlahan.

Pada pertemuan di RFC Tg. Chat, kita adakan pertemuan sekali lagi, agenda kali ini ialah mengutip sumbangan dari setiap ahli untuk membeli domain. Jumlah yang dapat di kutip pada malam itu sebanyak RM300 lebih...namun begitu sdr shamabd dari jerteh secara sukarela sanggup membeli domain tersebut dengan wang nya sendiri walaupun pihak KLIK ingin membayarnya...pihak KLIK ucapkan ribuan terima kasih kepada beliau. Segala urusan pembelian dan mewujudkan laman forum KLIK baru diserah kepada nya.

Mesyuarat penubuhan KLIK di adakan di pejabat BERNAMA dimana sdr. k'zaman bekerja dan kita ucapkan ribuan terima kasih kerana beliau sudi memberi tempat kepada semua ahli KLIK bermesyuarat kat situ pada malam tu dengan selesa sekali... maka pada malam tu kita adakan pemilihan AJK KLIK, dimana sdr aziz mn dipilih sebagai presiden, sdr k'zaman sebagai timb. presiden, sdr rizal tahir sebagai setiausaha dan saya sendiri dilantik sebagai bendahari dan 10 orang AJK, maka dengan secara rasminya KLIK ditubuhkan pada malam tu.

OBJEKTIF:

1. Mengumpulkan seberapa ramai mereka mereka yang minat pasal fotograpi di Kelantan.
2. Berkongsi idea dan pengalaman dalam bidang yang berkaitan dengan fotograpi.
3. Penyelarasan harga bagi khidmat fotograpi di kalangan ahli.
4. Mengadakan kelas fotograpi dan grafik.
4. ... sila bagi idea kat ruangan komen!

KEAHLIAN:

1. Berminat
2. Memiliki kamera, tak kira lah kamera digital kompak, filem atau DSLR.

YURAN:

Akan ditentukan nanti.

PEJABAT:
4480-B, Ting. 2, Jalan Berek 12,
15200 Kota Bharu, Kelantan.
(Sebelah Klinik Pancho)

Kepada sesiapa yang berminat ingin menjadi ahli, sila lah hubungi saya atau pun tinggalkan mesej di ruang sembang atau dengan meninggalkan komen dibawah dan sila tinggalkan no. HP untuk dihubungi nanti.

48 comments:

xjukie said...

hehe psl gmbr tu bereh abe pokcik weih, letok la nk ltk gk dlm pokcik pnya blog.
Sticky tu beli di dphoto kl jah abe weh

Sham said...

salam.. sy sham dari jln pekeliling,kb. Sy amat mengalu-alukan kelab sebegini diklantan sbb ia blh djdikan sbgai satu platform utk photographer2 yg bru mahupun yg lme same2 berkongsi mnat n sling bertukar ilmu serta dapat memberi sdikit tunjuk ajar kpda yg bru sperti sy ni.
Dahulunya sy hanye bergerak bersendirian slama 5bulan n slame itulah sy seperti photographer bwah tempurung,outing sorang2,main kamera sorang2,ambik wdding pun sbb kawan,klu x mmg tak de. sbelum ni sy mmg tdak ada lngsung kwn2 photography ni,kwn2 lepak adalah..

Sham said...

lupe,ni phone no sy 017-9783767 n ni sy punye fotopages
http://lensakhaleefa.fotopages.com

harap abg dpat bgi komen n kritikan ye kat sy punye hasil.hehehe..

E said...

sokong blako hok mano molek. :)
akan cubo participate & contribute sebaik buleh.

pokcik a.k.a zouls said...

Xjukie: terima kasih banyok2,kalu balik alah ko gini,jgn lupa calling2 kita orang semua yer!

Sham: molek benar lah lagu tu, kawe pun sebenarnya tak biso dalam bab2 foto nie tp suka kalu buleh kumpul ramai ramai dan dok bincang pasal hobi kita nie semua..."Hobi Adalah Satu Perniagaan"

E: terima kasih atas sokongan demo dan diharapkan kelab nie akan ada kegiatan nya selepas ini,tolong pakat bui idea etek deh!

Abeja said...

Ambo pon berminat nak jadi ahli jugok.

No. tel: 019-9233392
http://www.flickr.com/photos/abeja406/

ayie said...

sy ayie..berminat jugok nok join kelab ni..
harap kelab sebegini dapat membantu org baru seperti sy..

ayie, no tel 0199904545
http://ayienazri78.fotopages.com

mofahano said...

kawe nok join jugok la..hehe. buleh kontek kawe di :

0129655454 / 0139888533 (fakhrul)
http://mofahano.wordpress.com
http://mofahano.fotopages.com

ado gapo2 update, msg la deh..TQ

MrsNor said...

huhuh ore jate kor blako ahlinyo?? Key kalu ambo gi gak, ambo tak dok saing.Keno heret cik abe nihh

pokcik a.k.a zouls said...

buat masa lor nie mmg tak ade kaum hawa lagi...sebenar nya kita mengalu alu kan kaum hawa menyertainya...ajak lah member2 2,3 orang kalau malu tapi dalam bab mencari ilmu nih tak perlu ada rasa malu...betul dok?

ayienazri said...

betul2 kata pokcik tuh...hehee

Shamshul a.k.a. cootoo said...

A'kum,

Ambo pun nok join etek, ni h/p ambo: 017-980 8393

fotopage http://cootoo.fotopages.com

calling-calling la weh..

Rizal Tahir said...

rizaltahir.blogspot.com
www.flickr.com/photos/rizaltahir

Hisham said...

http://de-pesona-studio.fotopages.com
h/p: 013.998.1.678

klu gapo2 tu msj ambo la wei....

wansulaili said...

Mitok masuk nama ambo jadi ahli getek

H/set: 0199087494
http://wansulaili.fotopages.com

faizijailani said...

Faizi Jailani
0127347105

Anonymous said...

AzmiBogart

ambo pun minat nak jadi member, guaner weh? tapi ambo dok KL.
7 Mac ni (sabtu) balik KB satu ari je.

hp - 012-201 4273
http://www.flickr.com/people/azmibogart/

taja said...

salam

Boh namo kawe getek.

Tajaharis, Tel No 019 2630730
http://www.flickr.com/photos/taja2008/

pokcik a.k.a zouls said...

azmiebogart dan taja-->nanti kawe sedut gambar demo kat mano2 pastu kawe masuk kat sini...
serupo jugok dgn mana2 member2 yang lain.../pokcik

tuanpg said...

salam..sayo nok jd ahli gok..

019-9371126
Tuan Mohd Hafizi
http://photorism-tuanpg.blogspot.com/
http://flickr.com/photos/tuanpg/

pokcik a.k.a zouls said...

so kepada mereka2 yang tak hadir kat TESCO tempuhari buleh lah hadir pada petang sabtu nie di dataran stadium...jange malu dan sege! pakat maghi belako deh!!!

Rizal Tahir said...

Pembetulan pokcik, bukan sabtu, tapi jumaat petang pukul 5. Kenapa buat jumaat? Kerana hari jumaat sahaja puak-puak moto mini duk main site site dia di dataran stadium tu...harap maklum.

wansulaili said...

Ayat rizal tu berbelit kit.. 20hb Hari Jumaat. Ayat mula2 tu rasanya sah hari jumaat. Pastu tanya pulak "kenapa buat Jumaat?" Sambung lagi " hari Jumaat saja puak2 moto mini.... " Ni bukan Panning dah tapi bertambah Pening..

Sham | LensaKhaleefa said...

smakin mantap n kemas KLIK ni,smoga standing ngn kelab2 photographer di luar negara.. sek kito jange pecoh!!

Rizal Tahir said...

Biaso dio doh, hok kelas puistis memae ayat belit sikit...hukhukhukhuk.

yee jae said...

Salam

Lamo doh cari, ni baru jupo set kelab fotografi kelate hok sungguh.

Sayo nok jadi ahli etek

019-9495722

Shazrezam

http://www.flickr.com/photos/shazrezam/

Fendi @ Motojhiro said...

ambo nk join jugok.
Pendy.

012-9591247

www.kondo227.blogspot.com

wansulaili said...

Kita mengalu-alukan semua hok minat ngan fotografi join ngan KLIK ni. Jange bimbe pada hok baru kenal kamera. Puak2 ambo ni baik-baik belako. Niat kita nak pakat saing dan bertukar pendapat.. Otai2 kita kat sini hansem belaka.. Abe Aziz, Rizal, Shamabd dan xjukie..

pickcheers said...

salam..ambo berminat nk join..tp ambo duk kl..pah, lagu mano kiro ni? hehehe
-ja (syahrizalsalleh@yahoo.com)

Rizal Tahir said...

pickcheers- tak kiro gapo lass, kiro demo bayar blako...

Sham said...

abe wansulaili hok hensem skali..

wansulaili said...

Kuang..Kuang.. Kuang...

xjax said...

hahaha..kiro byr blako deh..takpo asalkan buleh join..ambo ni baru lg
:-)

-xjax a.k.a pickcheers
0133515507

Ariffin said...

Doh pakat join blako doh...ambo pn nok join jgk la..\''/

Ariffin
0129729724

Anonymous said...

Nok jd ahli gok...

Wan Hanafi Abd Rahman
0148449001

Anonymous said...

nok join etek...

nama : royalfinger(jay)
Phone: 0173767035
blog : http://candidgalaxcy.wordpress.com

Anonymous said...

nok folow etek op...
nama: dollah(lah/pok loh)
hp: 0129371995
email: lah_arts@yahoo.com

Anonymous said...

saya ingin menyertai kelab ini dan ingin berkongsi pengalaman..arap dpt hubungi sy...sham yo!
hp:0123550676
email:tokbatinctj@gmail.com

Fadhil a.k.a afaworkz said...

Salam...banggo sero dihati ado kelab fotog klate nih..tahniah!!nok join etet nih..
Fadhil a.k.a afaworkz
emel:afaworkz@gmail.com
h/p:0179521280/0139421280

zana said...

Teringin juga nak join,tapi leh ko ore tino agaknya2.

safuan said...

mcm menarik je, ambo nok join jugok, nok blaja.

thexderz@gmail.com

Mr. WRITER said...

lagu manao nak join kelab nih?
ambo berehi amik2 gambar nih.

D60 . nissin Di622

Lokman 014-5461885

Johnny stanfet said...

ambo pon nk join gop ni..

johnny-0179235793 dop pom email johnnystanfet@yahoo.com.au

zainab said...

Askum.. Sy zainab, nk join KLIK.
no contact: 0146701467
Sy duk Sabah, time cuti skolah jah blk kg..
Blh dok nok ikut ni??

Anonymous said...

hello..i'm nadia izli..bole nk join club nie?
sy student lg, lo ni sem break..
my contact no : 0129491798..
kalo bole nk join club ni sbb nk blaja sal photo..

Anonymous said...

salam..
i'm ekin..wanna join this club 'KLIK'.
contact no: 0139004038

Bina Niaga Berkat Sdn. Bhd. said...

salam..
saya pun sangat berminat untuk join kelab ni..
please contact saya kalau ada bengkel2 atau program dari KLIK ni..
019 - 930 3778

Bina Niaga Berkat Sdn. Bhd. said...

lupa nak tulis nama..
aida - 019 930 3778

Post a Comment