CLS TT at TESCO

Ptg tadi telah selamat dijalankan kat Tesco KB berhampiran dengan jeti bot. Ramai gak yang hadir termasuk sorang kaum hawa...lupa nak tanya sapa nama! hehehe...

Acara tadi di pimpin oleh sdr. rizal dan abe aziz. Ada yang beginer mcm aku dan ada jugak yang otai, byk betul ilmu yang dapat pada ptg tu terutama tentang penggunaan lighting (flash) dalam photo shoot dan cara nak settting camera agar cominicate dgn flash...canggih betul!

Galeri:

Member KLIK yang hadir pada hari tersebut.
(dari lensa Abe Aziz)

(sumbangan gambar di perlukan)

19 comments:

weli said...

Yesss.. amat berpuashati sekali. Pertama kali join abg aziz group dan diharapkan Kelab Lensa Neg. Kelantan terus mencurahkan bakti sebegini. Terima kasih pada Abg Aziz dan Rizal.. dan tak lupa pada Sham yang datang dari jauh semata2 untuk berkenal mesra sambil berkongsi ilmu.

azizmn said...

trrema kasih. Saya rasa ada yang berpuas hati dan ada yang sebaliknya.Namun ini hanya baru permulaan. Langkah sulung yang akan membawa kita semua ke satu dunia fotografi yang lebih jauh lagi. InsyAllah kalu diizinkan kita akan buat food fotografi pula seperti mana yang telah disyorkan oleh shamabd

pokcik a.k.a zouls said...

terima kasih pd semua yang hadir semalam. Sy tertarik dgn cadangan sdr rizal agar kita buat group gathering (GG) sekali seminggu dan masanya kita pilih samada waktu malam ataupun siang hari. dengan cara ini kita semua akan lebih rapat lagi dan yang penting,kita akan war war kan KLIK kepada warga kelantan.

ayienazri said...

terima kasih kepada tenaga pengajar..semoga kelab ini akan terus berkembang..sy sgt berpuashati..dpt berjumpa ngan otai2 semua... semoga KLIK ini dapat mempereatkan lagi silaturrahim sesama kita..khususnya warga kelantan..

Rizal Tahir said...

baru masuk petang ni (2.40pm), letihlaw weii kemarin, anyway memang enjoylah sesi CLS kemarin, ingat tak mari dah hok lain-lain, rupanya-rupanya ramaiiii,rasa hari jumaat ni nak buat sesi panning pulak di stadium sultan muhamad ke IV, apa pendapat semua....

Hisham said...

Syabas kepada semua yang hadir pada TT CLS di Tesco pada 14/02/2009.
Terima kasih pada otai-otai yang bersungguh-sungguh mencurahkan ilmu.
Rasa bangga pasal kita kat Pantai Timur ni pun setanding ngan photog luar sana.
Lepas kita atur program lain yang lebih mantap......

azizmn said...

3 cadangan dah ada untuk aktiviti KLIK seterusnya
1- food photography
masa tak dapat ditentukan lagi

2- GG/TT (Group Gathering/
Teachnical talk @ Teh Tarik)

3- Teknik Panning

aktiviti no 1 terpaksa tunggu green light Shamabd tetapi no 2 dan 3 buleh pakat bincang doh supaya menjadi untuk dalam masa yang terdekat ni.

Sham | LensaKhaleefa said...

alahai..ruginyo xdapat nok join skali.huhuhu... kawe dapat inform dari ayinazrie tentang ada cls ni, rugi xdapat nak blaja cls tu. ngn cls tu gambar pun jadi nampok biso.hehehe.. pstu kawe terbaca dalam paper tentang hari jumaat ni KLIK ada wat lagi kat stadium.. hari jumaat ni kawe mesti datang,sek2 otai ramai ni.hehehe...

Sham | LensaKhaleefa said...

> kawe ado sdikit cadangn mengenai aktiviti ni supaya KLIK adakan satu klas atau sesi tunjuk ajar tentang editing.. sebagai contoh utk retouching gambar,edit muke, pemilihan tone colour yg betul dan sbgainya..
> aktiviti mengenai composition atau angle yg betul n kreatif.. contoh photoshoot utk jurnalism n landscape yg betul..

itulah sdikit cadangan dari ambo yg baru tahun jagung ni..hehehe...

azizmn said...

sham cadenge yang molek benar tu. sebenarnya itu telah pun ada dale kepala beberapa pendokong awal KLIK tapi setakat ni. Bengkel editing tu tak dapat dilaksanakan lagi kerana nak pastikan dulu guru yang akan mengajarnya serta masalah tempat dan juga masalah peralatan spt komputer, LCD dan sebagainya.

Beberapa aktiviti dalam cadangan antaranya:

1. Bengkel asas fotografi
2. Photo Journalist
3. Land scape
4. Arkitektur
5. Street Photography
6. Candid
7. Portraiture
8. Bengkel Asas Pencahayaan
(Portable dan Studio)

Itu adalah beberapa cadangan yang telah kami bincangkan semasa kami mahu mewujudkan komuniti KLIK ni. Masalah besar yang kami hadapi kini adalah Tempat dan Peralatan, dari segi tenaga pengajarnya tidak bermasalah sangat sebab kami boleh cari. Tinggal lagi berbayar atau tidak.

Sham said...

abg azizmn,sy dapat tau yg cosmopoint n ptpl ada menyediakan tempat utk disewa utk aktiviti sebegini.. sy ada dua 3 kawan yg bekerja disana n nanti sy akan cube bertanyekan lebih lanjut tentang ni deh..

pokcik a.k.a zouls said...

Xtvt KLIK (tambahan)
9. Photo Camp-->

azizmn said...

sham cube la tanya. dan amba rasa sham pun buleh ajar kita sema lagu mana nak wat editing ngan PS. LOL

E said...

sek kito jange pecoh!! LOL

DalilaZahidiBaki said...

timo kaseh sume..banggo neyh..gambar panning ado hok jd..wpun so jah..tetap banggo jugop..hahaha,,,

azizmn said...

jange bimbe dali kalu gamba so so pun, masih ada banyak masa lagi untuk asah skill.

Sham | LensaKhaleefa said...

betul tu dali,dali kno asah skill lagi,klu xjgi jugok dali keno asah guno batu ngasoh.. asoh jgn xasoh..

ayie said...

hhahaha..mana gmbar panning..

Sham | LensaKhaleefa said...

mybe pokcik tgh pening nok masuk gambar panning hok mno so,sbb byk hok comey-comey..

Post a Comment